top of page
Zoeken

LETTERMENS OF CIJFERMENS

LETTERMENS OF CIJFERMENS, dat schijnt iets te maken te hebben met de genetische samenstelling van je hersenen. Ik ben een lettermens. Teksten heb ik heel snel doorgenomen. Herschrijven, herschikken, samenvatten en corrigeren van teksten doe ik in een wip en een zucht. Een verhaal of artikel? Geen probleem, ik schud het zo uit mijn tekstverwerker. Met cijfers is dat heel anders. Ik moet uren naar de rijtjes en kolommen staren voordat ik er een structuur in kan vinden, laat staan er iets bruikbaars uit halen. Toch vind ik cijfers belangrijk. Daarop zijn feiten gebaseerd en feiten moeten, naar mijn bescheiden mening, de basis zijn voor het nemen van beslissingen. Stel dat je weet hoeveel kinderen er per jaar worden geboren in Suriname. Dan zou je moeten kunnen berekenen hoeveel scholen, hoeveel lokalen, hoeveel leerkrachten, hoeveel meubilair, hoeveel schoolboeken je op termijn nodig hebt??? Waar blijven die cijfermensen bij het Ministerie van Onderwijs en Wetenschap? Zelf word ik vaak geconfronteerd met de – heel stellig geponeerde - stelling dat Surinamers niet lezen. Hoe komen de mensen erbij? Is er onderzoek gedaan? Overigens is de stelling wetenschappelijk onmiddellijk te verwerpen, want ik ben alvast een Surinamer die wel leest en mijn schoonzus, nu met pensioen, verslindt boeken. Wat bedoelt men trouwens met ‘lezen’. Er worden drie dagbladen uitgegeven in Suriname en ik neem aan dat ze ook worden gekocht. Interessanter zijn de vragen: hoeveel wordt er gelezen, wat leest men, welke groepen lezen wat, wat zijn de maatschappelijke leesbehoeften en leest men – gezien die maatschappelijke behoefte – teveel of te weinig. Kijk, als je deze vragen kan beantwoorden, dan hoef je niet meer te zwammen in de ruimte. Dan heb je een feitelijke basis om beleid te maken dat aansluit op die leesbehoefte. Daarom doe ik moeite om naast lettermens ook een beetje cijfermens te zijn. Dat zouden we allemaal moeten doen, om zelf te kunnen beoordelen wat werkbaar en realistisch is in de plannen en uitspraken die we steeds weer krijgen voorgeschoteld.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page